6 tips die u moet weten over freesletters

Freesletters worden sinds jaar en dag gebruikt door bedrijven om de naam op de gevel te uiten van hun organisatie. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over freesletters voor je op een rijtje.

1. Wat zijn freesletters?

Freesletters zijn letterlijk gefreesde of gelaserde letters en/of logo’s die vaak worden ingezet als gevel reclame. Freesletters zijn er in verschillende soorten en maten – het ontwerp is helemaal afhankelijk van wat de opdrachtgever wil.

(freesletters) Buitenreclame: onverlichte letters op gevel.

2. In welke materialen zijn freesletters verkrijgbaar?

Freesletters zijn vaak in verschillende materialen te verkrijgen. De meestvoorkomende materialen zijn:

  • Acrylaat 8 mm (in voorkomend geval ook 18 mm)
  • PVC 10 mm
  • Aluminium 2 of 3 mm
  • Roestvast staal 3 mm
  • Aluminium sandwichmateriaal in verschillende kleuren, ook verkrijgbaar in RVS-look

Bij het kiezen van een van de materialen voor freesletters dient u er rekening mee te houden waar de letters komen te hangen. Komen ze buiten op de gevel te hangen of wilt u de letters binnen hebben, bijvoorbeeld in een ontvangstruimte, vergaderzaal, winkel of sportruimte?

Komen de letters buiten te hangen, dan is het belangrijk dat u voor een duurzaam materiaal kiest dat weerbestendig is. Het bureau waar u de letters laat maken kan u hier het beste in adviseren.

(freesletters) Bedrijfslogo in freesletters op muur
(freesletters)

3. Wat kost het?

Dat verschilt afhankelijk van de opdracht die u uitzet. Afhankelijk van het aantal letters, het ontwerp/letterhoogte en eventuele bijzonderheden (zoals speciaal materiaal of 3D-letters) variëren de prijzen voor freesletters. De meeste reclamebedrijven vragen u dan ook om digitaal een vectorbestand aan te leveren zodat ze uit kunnen rekenen hoeveel materiaal er benodigd is.

4. Kan ik freesletters met licht combineren?

Dat kan zeker. U krijgt dan gevel letters met een speciaal ontwerp, waarbij we ervoor zorgen dat de letters iets verder van de wand af komen te hangen en hol zijn van binnen. Dankzij de holle binnenkant kunnen we binnenin verlichting plaatsen. Dit type letter heet een ‘doosletter‘. Dit zijn niet echt freesletters, maar letters die worden gezet uit een speciaal aluminium doosletterprofiel. Vaak wordt in deze letters LED-verlichting verwerkt om verlichte letters te verkrijgen.

(freesletters) Gevelreclame van acrylaat verlicht aan de voorzijde bij Centraal Station Alkmaar

5. Waar moet ik rekening mee houden bij het laten maken van freesletters?

Naast het materiaal en het ontwerp, zult u ook moeten denken aan de dikte van de letters en de wens of deze verlicht moeten zijn of moeten worden aangestraald door middel van een externe lichtbron. Als u de verlichting in de letter zelf wilt, krijgt u ‘verlichte doosletters’. U kunt de freesletters ook belichten vanuit een ander lichtpunt – met spotjes of een ranke lichtarmatuur. Meestal krijgen de freesletters de kleuren van uw bedrijfslogo en/of huisstijl, maar mocht dit niet direct het geval zijn, dient u ook over de kleur/kleuren van de letters na te denken. Freesletters uit acrylaat worden vervaardigd uit vaste kleuren plaatmateriaal; doosletters worden in RAL-kleur gespoten. Een combinatie van foliebeplakking op de letters behoort ook tot de mogelijkheden.

6. Wat als ik een monumentaal pand heb?

Bij monumentale panden mag er niet altijd iets op de gevel geplaatst worden. Is er bij u sprake van een monumentaal pand, dan zult u naar alternatieven voor uw reclame moeten zoeken. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om uw bedrijf van buitenaf toch goed te presenteren. Denk bijvoorbeeld aan stoepborden, raambelettering of vlaggen.

Aan de slag!

Ben je benieuwd naar de effectiviteit van freesletters voor jouw bedrijf? Ontdek de mogelijkheden die BB Reclame biedt om jouw onderneming te promoten. Heb je vragen na het lezen van deze informatie? Aarzel niet om met ons in contact te treden! Je kunt ons direct bereiken via info@bbreclame.nl.

Enthousiast?

We zouden het leuk vinden als je ons deelt!

Scroll naar boven